Ayçekirdeği

Papatyagiller familyasından ayçiçeği bitkisinin meyvesi olan ve tekli ve/veya çoklu doymamış yağ asidi içeren ay çekirdeği, lezzetli bir yiyecek olmasının yanı sıra içerisinde yer alan çeşitli vitamin ve lifler ile  sağlık açısından da değerli bir besindir. İyi bir E vitamini kaynağı olmakla birlikte bakır, magnezyum, fosfor ve selenyum gibi mineraller açısından da zengindir. Yüksek miktarda yağ ihtiva ettiğinden, yağ üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayçiçeği bitkisinin içerisinde yer alan tohumlar hafif kavrulmuş şekilde atıştırmalık olarak da sunulmaktadır. Kuşyemi ve çerezlik olarak kullanılmasının yanı sıra; pastanecilik sektöründe ekmek, pasta, çikolata, kurabiye gibi gıdalarda da iç olarak kullanılmaktadır.