Mısır

Mısır; dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan, yüksek karbonhidrat kaynağı olan, Meksika ve Orta Amerika kökenli, bir yıllık otsu bir tahıl bitkisidir. Tüketim açısından meyve olarak kabul edilebilen mısır, biyolojik olarak tahıl ailesiyle ilişkili olduğundan buğdaysı meyve olarak adlandırılmaktadır. Yetiştiği bölgeye göre boyu 1,5-3 metre arasında olabilmektedir. Taneleri; B, C, D, E, K, folik asit vitaminleri ile magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, selenyum gibi mineraller içerir.  Günümüzde en güçlü alerjenlerden biri olan glüten eksikliği nedeni ile kullanım alanı giderek artmaktadır.  Gerek insan beslenmesinde, gerek hayvan yemi olarak ve gerekse sanayinin değişik kollarında hammadde olarak kullanılabildiği ve tropik, subtropik ve ılıman iklim kuşaklarında yetişebildiği için, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde tarımı yapılmaktadır.